polir_kep.jpgA polírozásnál, meg amúgy a csiszolástechnikában nagyon nagyon lényeges a szerszámgépünk fordulatszámának helyes beállítása. Alapvetően kijelenthető, hogy mindnél nagyobb fordulatszámmal dolgozunk a munkadarabon, annál fényesebb felületet fogunk kapni. Viszont vannak mindenképpen szem előtt tartott tényezők. Az egyik ilyen fontos, hogy milyen anyagot akarunk megmunkálni. Mert, hogy eltérő sebességgel kell megpörgetni a korongunkat műanyagon vagy alumíniumon.

Továbbá az is lényeges, hogy milyen vastagságú a munkafelületünk (egy vastagabb, tömörebb felületen biztosabban dolgozhatunk).
A gépek eltérő fordulatszám-adatai miatt, és a pontosság kedvéért inkább kerületi sebességről érdemes a továbbiakban beszélni.

A műanyag felületeknél el kell különítenünk hőre lágyuló, és hőre keményedő műanyagokat. Éppen ezért inkább alacsonyabb kerületi sebességgel (kb 5-15 m/s) kell políroznunk a felületet. A fémek esetében már arra érdemes figyelni, hogy mindnél nagyobb sebességgel pörgessük a rongykorongunkat a felületen. Ezek alapján a megközelítő értékek (fémekre):
- csiszolásnál: 15 - 25 m/s
- polírozásnál: 25-30 m/s
- fényezésnél 35-40 m/s.

A pontos adatok eléréséhez kifejlesztettünk egy fordulatszám - kalkulátort ami a kerületi sebesség, fordulatszám, és a csiszolószerszám átmérőjének függvényében számol. A fordulatszám - kalkulátort Polírsuli oldalán találod.
Munka előtt mindenképpen érdemes ránézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://polirozas.blog.hu/api/trackback/id/tr805391052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása