Amióta elindítottuk a Polírsuli szakmai blogját azóta a fejemben volt, hogy egyszer megírom ezt a bejegyzést. A pasztákkal kapcsolatosan ugyanis rengeteget kérdeztek ezért mindenképpen fontosnak tartom, hogy írjunk is róla.


Kezdjük tehát a legelején. A polírozás - ahogy már korábbi írásainkban is említettem - egy anyagleválasztó folyamat. A munkafelület mikro-egyenletlenségeit hő hatására elhajlítjuk. Ennek az anyagleválasztó folyamatnak az eszköze a paszta, illetve segédeszköze a rongykorong, filc, stb.

A polírpaszta 50-60 százalékban csiszolószemcséket tartalmaz, a fennmaradó része pedig a zsíros, olajos emulgeálószer ami összetapasztja a szemcséket egy laza szerkezetű krémes tömbbé. Ez a tömb hő hatására meglágyul, így lesz alkalmas arra, hogy előbb a segédeszközre, majd onnan a munkafelületre felhordjuk.

A polírozási munkafolyamatokat három fázisra kell felosztanunk. Csiszolási-, polírozási-, és tükrösítő (fényező) folyamat. Ezekhez eltérő típusú pasztákat kell használnunk. A lényeges különbség paszta és paszta között a „csiszolási és fényező” érték. Minden paszta rendelkezik egy csiszolási és egy fényezési rátával, melyek az esetek többségében (de nem minden esetben!) fordított arányosságban állnak egymással. Tehát a durva szemcséket tartalmazó csiszolópaszta kisebb fényt ad a munkadarabunknak, viszont hatékony a mikron nagyságú anyagleválasztásban. Míg egy fényezőpasztától nem várhatjuk, hogy a karcokat el fogja távolítani, ellenben gyönyörű fényt ad majd a felületnek.

A munkafolyamatok mellett az anyagok típusát is figyelembe kell vennünk a pasztaválasztás során – hiszen eltérő összetételű polírpaszta szükséges alumínium fényesítéséhez vagy épp rozsdamentes acélokhoz.

 

A csiszoló paszták közül kettőről érdemes részletesebben is foglalkozni:

-        LEA - Extra Cut: ez a paszta rendelkezik a legmagasabb csiszolási fokkal (10), ellenben ennek van a legalacsonyabb fényesítési értéke is (1).

-         LEA – Titan Extra: ennek érdekessége, hogy a pasztában található hagyományos korund szemcsék mellé szilícium-karbid szemcséket is kevertek, így még az erősen ötvözött anyagokkal vagy titánnal is megbirkózik.

 

A polírozó paszták palettája már szélesebb:

-        LEA – Tripomax Super: egy általános polírpaszta, elsősorban nem vastartalmú fémekhez. Közepes anyagleválasztás mellett relatív magas felületi fényt ad.

-        LEA – Blumax: ezt a pasztát alumínium polírozásakor érdemes használni. Aki alufelnit akar polírozni, az biztosan fog vele találkozni.

-        LEA – Brillmax: enyhe színező feladatokat tudunk ellátni vele. Ez a paszta a munkafelületnek egzotikus, sárgaszerű fényt ad.

 

Fényező munkafázisban csak olyan pasztával szabad dolgozni, aminek magas a fényező foka.

-  LEA – Plastimax: a műanyagok polírozó pasztája. Puha szemcsékkel van feltöltve a pasztatömb ezért alacsony az anyagleválasztó képessége. Hiszen, egy műanyag plexinél nincs is igazán szükség hatalmas anyagleválasztásra.

-   LEA - Cromax super: ez egy általános fényezőpaszta, amivel minden fémet meg tudunk fényezni. Ez az egyik legnagyobb felületi fényt adó paszta.

-        LEA – Starmax: Nagyon finom vasoxid szemcséket tartalmazó fényezőpaszta nemesfémekhez.

 

30-nál is több paszta típus van még, melyek mind egyedi tulajdonsággal bírnak. Hiábavaló lenne itt mindet felsorolni inkább látogass el a webshopba, ahol kedvedre válogathatsz. Sőt, még mini kiszerelésű pasztákat is találhatsz.

Egyebek mellett a pasztákról, illetve a polírozás trükkjeiről A polírozás buktatói című könyvünkben még részletesebben is írunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://polirozas.blog.hu/api/trackback/id/tr535480063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása