Polírsuli 2013.07.24. 14:24

Rövid de velős

A Polírsulin keresztül az egyik partnerünk megbízott minket, hogy írjunk egy rövid, de átfogó ismertetőt a polírozásról. Arra gondoltam, hogy ha már megírtam megosztom Veletek is. A Polírozási Közösség kezdő tagjainak fogok most ezzel kedvezni.

A polírozást más néven finomcsiszolásnak is szokták nevezni. Lényege, hogy a legapróbb felületi egyenetlenségeket már nem lecsiszoljuk, hanem hő hatására elhajlítjuk, elsimítjuk. Így egy homogén, fényes felületet fogunk kapni. A polírozást mindig polírpasztával és egy segédeszközzel végezzük el. A segédeszközünk lehet pamut-, vagy molinó rongykorong, filc, esetleg gyapjú anyagú polírozó szerszám. Érdemes egyenes csiszolóval, állítható fordulatszámú sarokcsiszolóval, fúrógéppel, vagy asztali illetve állványos bakköszörűvel polírozni a munkafelületen. A géphasználat esetén a legfontosabb a fordulatszám. Ugyanis eltérő megmunkálási sebességgel kell dolgozni például egy műanyag felületen vagy alumíniumon. 

polirozas.jpg

Általánosságban kijelenthetjük, hogy műanyagoknál alacsony fordulatszámon kell dolgoznunk, míg a fémek megmunkálásánál pedig mindnél magasabb fordulatra kell állítanunk a gépünket. Ez nagyban befolyásolja a munkánk végeredményét, ugyanis a műanyag túl nagy fordulatszámon való megmunkálása esetén eldeformálódhat a felület, míg a fémek túl alacsony fordulatszámon nem lesznek kellően fényesek. A szükséges fordulatszámot a fordulatszám kalkulátorral tudjuk kiszámolni.  

A polírozó pasztákról is érdemes pár szót ejteni. Ezek természetes olajokkal és zsírokkal összetapasztott, csiszolószemcséket tartalmazó tömbök. Rengeteg féle pasztát különböztetünk meg, amit három főcsoportba lehet osztani: csiszoló-, polírozó-, és fényezőpaszták. A lényeges különbség a csoportokon belüli paszták között, hogy eltérőek a csiszolási-, fényezési faktoruk. A csiszolópaszta a benne lévő durvább csiszolószemcse miatt jobban csiszol. A fényezőpaszta viszont nagyobb fényt ad a munkadarabunknak. 

Ha tökéletes végeredményt szeretnél, fordíts nagy hangsúlyt az előcsiszolási munkafázisra. Ezzel kicsiszolod a mély karcokat, utána pedig járd végig az összes polírozási munkafolyamatot. A csiszolópasztával a legkisebb felületi hibákat is eltávolítod, a megfelelő polírozópasztával megalapozod a fényességét a felületnek, a fényezőpasztával pedig tükörfényesre polírozod a felületedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://polirozas.blog.hu/api/trackback/id/tr255423024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása