Polírsuli 2014.01.20. 12:18

Sikersztori

Sándor Dániel, a Polírozási Közösség egyik tagjának munkáját fogjuk most bemutatni.
Dániel a sportmotorja alkatrészeit polírozta fel egy Nr2-es alumíniumok polírozására összeállított polírszettel. Leveléből az derül ki, hogy kissé meggyűlt a baja az alkatrész lakkfelületének eltávolításával, de az eredmény önmagáért beszél.

 „Üdv!

Én motoralkatrész polírozásához vettem meg a Nr2-es szettet. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Hamarabb megvettem már az Nr1-est (acél anyagokhoz – szerk.) amivel a kipufogómat políroztam fel és az is nagyon jól teljesített. Nekem kicsit nehéz dolog volt polírozni mivel minden felületem be volt vonva egy vastag ellenálló anyaggal. Először P120-as csiszolópapírral, majd P150, P400 és P1000-es papírral csiszoltam fel a felületet. Utána mentem rá a rongykoronggal.
Üdvözlettel, Sándor Dániel”

 

 Ezúton is gratulálunk.

Mivel elküldte nekünk a munkáról készült fényképeket, jár neki az 1000 Ft értékű azonnal levásárolható ajándékutalvány, amit a webshopunkban tud beváltani.
Amennyiben Neked is van pár képed a kész munkadarabodról, ne habozz! Küld el nekünk a dolgoztam@polirsuli.hu e-mail címre, és küldjük az ajándékutalványt.

Polírsuli 2013.11.18. 11:51

Bolyhozzzz!

Egy érdekességet hoztam ebben a posztban. Bizonyára a Polírozási Közösség tagjainak nagyrésze már tudja, hogyan lehet hatékonyabban felhordani a rongykorongunkra a polírpasztát, ennek ellenére fontosnak tartom, hogy írjunk róla.

A rongykorong felbolyhozásával, még több mennyiségű pasztát tudunk a korong szöveteibe juttatni. Fogjunk egy durva csiszolóvászon darabot (ennek a szemcsefinomsága kb. P16-os vagy P24-es), rögzítsük egy asztalhoz szorítóval, majd pörgessük meg a vadiúj rongykorongot rajta. Ez után vágjuk le a kiálló szálakat - mert ezek megkarcolhatják a munkadarabunkat. Ezt egyébként egy vas fűrészlap élén is megcsinálhatjuk.

A felbolyhozott rongykorong élein sokkal könnyebben tud megtapadni a polír-, vagy fényező paszta, ez által hatékonyabb lesz a polírozó munka is.

Idén is ellátogattunk a Polírmobillal Szentendrére, és élőben mutattuk be a polírozás trükkjeit. A nap során az egyik nézőnk egy vaskardot hozott nekünk. Erről készítettünk egy videót is.

Amióta elindítottuk a Polírsuli szakmai blogját azóta a fejemben volt, hogy egyszer megírom ezt a bejegyzést. A pasztákkal kapcsolatosan ugyanis rengeteget kérdeztek ezért mindenképpen fontosnak tartom, hogy írjunk is róla.


Kezdjük tehát a legelején. A polírozás - ahogy már korábbi írásainkban is említettem - egy anyagleválasztó folyamat. A munkafelület mikro-egyenletlenségeit hő hatására elhajlítjuk. Ennek az anyagleválasztó folyamatnak az eszköze a paszta, illetve segédeszköze a rongykorong, filc, stb.

A polírpaszta 50-60 százalékban csiszolószemcséket tartalmaz, a fennmaradó része pedig a zsíros, olajos emulgeálószer ami összetapasztja a szemcséket egy laza szerkezetű krémes tömbbé. Ez a tömb hő hatására meglágyul, így lesz alkalmas arra, hogy előbb a segédeszközre, majd onnan a munkafelületre felhordjuk.

A polírozási munkafolyamatokat három fázisra kell felosztanunk. Csiszolási-, polírozási-, és tükrösítő (fényező) folyamat. Ezekhez eltérő típusú pasztákat kell használnunk. A lényeges különbség paszta és paszta között a „csiszolási és fényező” érték. Minden paszta rendelkezik egy csiszolási és egy fényezési rátával, melyek az esetek többségében (de nem minden esetben!) fordított arányosságban állnak egymással. Tehát a durva szemcséket tartalmazó csiszolópaszta kisebb fényt ad a munkadarabunknak, viszont hatékony a mikron nagyságú anyagleválasztásban. Míg egy fényezőpasztától nem várhatjuk, hogy a karcokat el fogja távolítani, ellenben gyönyörű fényt ad majd a felületnek.

A munkafolyamatok mellett az anyagok típusát is figyelembe kell vennünk a pasztaválasztás során – hiszen eltérő összetételű polírpaszta szükséges alumínium fényesítéséhez vagy épp rozsdamentes acélokhoz.

 

A csiszoló paszták közül kettőről érdemes részletesebben is foglalkozni:

-        LEA - Extra Cut: ez a paszta rendelkezik a legmagasabb csiszolási fokkal (10), ellenben ennek van a legalacsonyabb fényesítési értéke is (1).

-         LEA – Titan Extra: ennek érdekessége, hogy a pasztában található hagyományos korund szemcsék mellé szilícium-karbid szemcséket is kevertek, így még az erősen ötvözött anyagokkal vagy titánnal is megbirkózik.

 

A polírozó paszták palettája már szélesebb:

-        LEA – Tripomax Super: egy általános polírpaszta, elsősorban nem vastartalmú fémekhez. Közepes anyagleválasztás mellett relatív magas felületi fényt ad.

-        LEA – Blumax: ezt a pasztát alumínium polírozásakor érdemes használni. Aki alufelnit akar polírozni, az biztosan fog vele találkozni.

-        LEA – Brillmax: enyhe színező feladatokat tudunk ellátni vele. Ez a paszta a munkafelületnek egzotikus, sárgaszerű fényt ad.

 

Fényező munkafázisban csak olyan pasztával szabad dolgozni, aminek magas a fényező foka.

-  LEA – Plastimax: a műanyagok polírozó pasztája. Puha szemcsékkel van feltöltve a pasztatömb ezért alacsony az anyagleválasztó képessége. Hiszen, egy műanyag plexinél nincs is igazán szükség hatalmas anyagleválasztásra.

-   LEA - Cromax super: ez egy általános fényezőpaszta, amivel minden fémet meg tudunk fényezni. Ez az egyik legnagyobb felületi fényt adó paszta.

-        LEA – Starmax: Nagyon finom vasoxid szemcséket tartalmazó fényezőpaszta nemesfémekhez.

 

30-nál is több paszta típus van még, melyek mind egyedi tulajdonsággal bírnak. Hiábavaló lenne itt mindet felsorolni inkább látogass el a webshopba, ahol kedvedre válogathatsz. Sőt, még mini kiszerelésű pasztákat is találhatsz.

Egyebek mellett a pasztákról, illetve a polírozás trükkjeiről A polírozás buktatói című könyvünkben még részletesebben is írunk.

Minden blog számára az első néhány hónap a kritikus. A rendszeres írás, posztolás és az anyaggyűjtés valamint a soha ki nem fogyó ihlet elsajátítása amivel minden bloggernek szembe kell néznie, ha írásra adja a fejét.

Az, hogy mitől lesz jó és olvasott a blog egy meglehetősen összetett emocionális algoritmus határozza meg. A szakmaiság, a téma választás, a stílus, a szerkesztési elvek, a tematikus blog olvasóinak szokásai és még sok minden más ami befolyásolja azt, hogy egy blog kiemelten olvasott lesz -e, vagy eltűnik a süllyesztőben.

A Goldenblog díjat minden évben a legnépszerűbb blog nyeri el. Az olvasók szavazhatnak kedvenc blogjaikra, valamint egy szakmai zsűri is nagyító alá veszi a benevezett blogokat. Így alakul ki évről évre a Goldenblog különböző kategóriáinak díjazottjainak listája. Ez a magyar blog-éra legnagyobb szakmai ünnepe, így arra gondoltam, mindenképpen szentelek ennek is egy bejegyzést.

Bár induló blogként tisztában vagyunk azzal, hogy még messze vagyunk a versenyben lévő blogok olvasó-számaitól, és azzal is képben vagyunk, hogy a mi olvasóink nagyon nagyon tematikus tartalomra kíváncsiak. A polírozás különböző fogásai, technikái országos szinten valóban csak egy igen szűk réteget érdekel, de a jövőben azon fogunk dolgozni, hogy mindnél több emberhez juttassuk el ezt a szuper hobbit. Jövőre mi is versenybe szállunk a Goldenblogért.

Polírsulit a Goldenblogra!

Több mint egy évszázaddal ezelőtt alapították a Massachusettsi székhelyű Norton csiszolószerszám márkát. A cég az 1900-as évek elején már az egész Egyesült Államokat, Kanadát, valamint Nyugat-Európa piacait is meghódította a precíziós vágó- és csiszolókerekeivel. Kétségtelenül a kor egyik legnagyobb ipari beszállítója volt a csiszolástechnika területén. 1950-re már 28 országban képviseltette magát Ázsiától Dél-Amerikáig. A folyamatosan bővülő technológiai lehetőségek révén a különböző anyagok megmunkálására is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyárak. Ahol fémmel, üveggel, kerámiával, vagy fával dolgoztak ott szükség volt valamilyen csiszoló-, vagy vágószerszámra. A Norton csiszolószerszámokra ezért egyre nagyobb kereslet lett. 1990-ben a Norton és a francia székhelyű Saint-Gobain fuzionáltak, melynek következtében a Saint-Gobain vette át a márka tulajdonlását, ellenben a Norton vezetősége, és teljes apparátusuk megmaradt és tovább működött.

A közös üzlet eredményeképpen 1998-ban létrehozták a World Grinding Technology Center nevű innovációs központot, amit később Milton P. Higgins, a Norton márka egyik alapítója után Higgins Grinding Technology Center-re kereszteltek. Ebben a technológiai központban fejlesztik a különböző innovatív csiszolószerszámokat. Valószínűleg a filmünkben látható Norton BDX vágókorongokat is itt tervezték.  

A hétvégén befutott hozzánk egy szakmai kérdés, amit most közzé is szeretnék tenni, hátha ez is hasznos lesz a Polírozási Közösségnek.

Bence motorkipufogót szeretne polírozni ezért írt a dolgoztam@polirsuli.hu címűnkre.


„Kedves Polírsuli!

Érdeklődni szeretnék, hogy nekem van egy 15 éves motorkerékpárom és kicsit le van már pattogva és rozsdásodik a kipufogója. Ezt szeretném felújítani. Melyik szettjüket vásároljam meg?

Üdv,

Bence”

 

Először is azt kell megállapítanunk, hogy milyen anyagú a munkadarabunk. Az esetek többségében kétféle kipufogóról beszélhetünk. Vagy acél és krómozott, vagy rozsdamentes acél. A polírozás és fényesítés előtt mindenképpen le kell csiszolni a rozsdafoltokat. Amíg ez nincs meg, felesleges neki látni a polírozásnak.

Ha krómozott a kipufogó, akkor egy sűrűn varrott rongykoronggal (a korong mérete függ a munkagépünk teljesítményétől), és a krómoxidot tartalmazó, zöld színű Chromax polírozópasztával dolgozzunk.

Amennyiben rozsdamentes acél a kipufogó akkor a legpraktikusabb a NR 1-es polírozó szettünk, amiben minden meg van, ami a rozsdamentes acélok kipolírozásához szükséges (paszta, rongy, bolyhozóvászon, stb).

 

Egyébként a különböző felületek, anyagok, munkadarabok kipolírozásával kapcsolatos leírásokat a Polírsuli könyvtár első kötetében, A polírozás buktatóiban találjátok.kipufogo.jpg

A könyvben a motorkerékpárok polírozásával kapcsolatban is részletesen írtunk.

 

Ha pedig szakmai kérdést szeretnétek feltenni, akkor küldjétek el nekünk a dolgoztam@polirsuli.hu címünkre.

Tudom, tudom! Ez alapvetően egy polírozással foglalkozó blog. Viszont nem győzöm elégszer hangsúlyozni az előcsiszolás fontosságát. Éppen ezért arra gondoltam, hogy a jövőben nyitunk a csiszolóanyagok felé is. A felületkezeléshez mindenképpen hozzátartozik ez a téma is... 

A hétvége alaklmából kezdjünk egy rövid, szellős videóval, amit a Hector márkájú barkácsszalagról készítettünk.

A szakmai kérdéseiteket nyugodtan írjátok meg a dolgoztam@polirsuli.hu címűnkre.

Jó hétvégét mindenkinek, hétfőn folytatjuk!  

Ebben a posztban a 3M Scotch-Brite termékeiről szeretnék pár gondolatot írni. Nehezen bírok elfogulatlan és objektív maradni, ugyanis ez az a termék, amiben testet ölt a profizmus, és az ipari minőség. (A másik ilyen termék még a süntárcsa. Később talán arról is írok majd egy posztot.)

 A 3M mindig is élen járt az innovációban, mind a csiszolástechnikában, mind más iparágakban. A Scotch-Brite térhálós csiszolóanyag a közelmúlt legnagyobb technológiai újítása lett, amit aztán a csiszolástechnika piacán más márkák is kifejlesztettek. A többi csiszolószerszámmal szemben a Scotch-Brite elsősorban a rugalmassága és a szívóssága miatt futott be. Ezzel a szerszámmal úgy csiszolhatjuk teljesen homogénre a munkadarabunkat, hogy közben nem viszünk a felületbe felesleges mély karcokat.

A nyílt, térhálós szerkezet műanyag szálakból áll. A szálakra pedig csiszolószemcsét ragasztottak, így sokkal lazábbá, rugalmasabbá vált a szerszám felülete. Munkavégzés közben pedig a műanyag szálak között mozog a levegő, ami lelassítja a munkadarab felmelegedését.

A 3M a Scotch-Brite anyagoknál egyedi finomsági jelölési rendszert is használ: (zárójelben a FEPA nemzetközileg elfogadott szemcseméreteihez viszonyítottunk) 

XCS – Extra durva (P60-80)

CRS – Durva (P100-120)

MED – Közepes (P180-220)

FIN – Finom (P280)

VFN – Nagyon finom (P360)

SFN – Szuper finom (P400)

UFN – Ultra finom (P600)

XFN – Extra finom (P1000)

 

Ha Te már dolgoztál Scotch-Brite anyagú termékkel, és kialakult véleményed van, ne habozz megosztani velünk!
dolgoztam@polirsuli.hu
A szakmai kérdéseiteket is erre az e-mail címre várjuk. 

Polírsuli 2013.07.24. 14:24

Rövid de velős

A Polírsulin keresztül az egyik partnerünk megbízott minket, hogy írjunk egy rövid, de átfogó ismertetőt a polírozásról. Arra gondoltam, hogy ha már megírtam megosztom Veletek is. A Polírozási Közösség kezdő tagjainak fogok most ezzel kedvezni.

A polírozást más néven finomcsiszolásnak is szokták nevezni. Lényege, hogy a legapróbb felületi egyenetlenségeket már nem lecsiszoljuk, hanem hő hatására elhajlítjuk, elsimítjuk. Így egy homogén, fényes felületet fogunk kapni. A polírozást mindig polírpasztával és egy segédeszközzel végezzük el. A segédeszközünk lehet pamut-, vagy molinó rongykorong, filc, esetleg gyapjú anyagú polírozó szerszám. Érdemes egyenes csiszolóval, állítható fordulatszámú sarokcsiszolóval, fúrógéppel, vagy asztali illetve állványos bakköszörűvel polírozni a munkafelületen. A géphasználat esetén a legfontosabb a fordulatszám. Ugyanis eltérő megmunkálási sebességgel kell dolgozni például egy műanyag felületen vagy alumíniumon. 

polirozas.jpg

Általánosságban kijelenthetjük, hogy műanyagoknál alacsony fordulatszámon kell dolgoznunk, míg a fémek megmunkálásánál pedig mindnél magasabb fordulatra kell állítanunk a gépünket. Ez nagyban befolyásolja a munkánk végeredményét, ugyanis a műanyag túl nagy fordulatszámon való megmunkálása esetén eldeformálódhat a felület, míg a fémek túl alacsony fordulatszámon nem lesznek kellően fényesek. A szükséges fordulatszámot a fordulatszám kalkulátorral tudjuk kiszámolni.  

A polírozó pasztákról is érdemes pár szót ejteni. Ezek természetes olajokkal és zsírokkal összetapasztott, csiszolószemcséket tartalmazó tömbök. Rengeteg féle pasztát különböztetünk meg, amit három főcsoportba lehet osztani: csiszoló-, polírozó-, és fényezőpaszták. A lényeges különbség a csoportokon belüli paszták között, hogy eltérőek a csiszolási-, fényezési faktoruk. A csiszolópaszta a benne lévő durvább csiszolószemcse miatt jobban csiszol. A fényezőpaszta viszont nagyobb fényt ad a munkadarabunknak. 

Ha tökéletes végeredményt szeretnél, fordíts nagy hangsúlyt az előcsiszolási munkafázisra. Ezzel kicsiszolod a mély karcokat, utána pedig járd végig az összes polírozási munkafolyamatot. A csiszolópasztával a legkisebb felületi hibákat is eltávolítod, a megfelelő polírozópasztával megalapozod a fényességét a felületnek, a fényezőpasztával pedig tükörfényesre polírozod a felületedet.

süti beállítások módosítása